Τί είναι Α.Η.Η.Ε.
Εντοπισμός του προβλήματος
Πίνακας με τη σύνθεση ενός Η/Υ
Αύξηση στη χρήση του Α.Η.Η.Ε.
Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. και πραγματικότητα στην Ελλάδα
1. Σε χώρους συγκέντρωσης : σκουπίδια και μάντρες.
2. Σε καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων Α.Η.Η.Ε.
3. Συστηματική συλλογή των Α.Η.Η.Ε.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα
Πόσο έχει προχωρήσει η Συστηματική συλλογή των Α.Η.Η.Ε.
Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία
 

Iστοσελίδα ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των

Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

Greek
English
portugal

 
   
 
 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αριθμού οδηγιών συνεισφέρει στην πρόληψη σκουπιδιών και στην προώθηση της ανακύκλωσης πληροφορώντας τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη νέων, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, αγαθών και προωθώντας τρόπους παροχής προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους[11].
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση της τελικής διάθεσης σκουπιδιών κατά 20 % σε σύγκριση με το 2000 έως το 2010 και κατά 50 % έως το 2050.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα σύμφωνα με τέσσερις αρχές κλειδιά:
• Την αρχή της πρόληψης: περιορισμός των σκουπιδιών από την πηγή ( περιορισμό των τοξικών αποβλήτων. Για παράδειγμα, μειώθηκαν τα βαρέα μέταλλα στις μπαταρίες. ) ,κι ενθάρρυνση στη βιομηχανία να παράγει -και στους καταναλωτές να διαλέξουν- προϊόντα κι υπηρεσίες που δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια. Επίσης, ανάπτυξη και προώθηση μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανακύκλωση των σκουπιδιών.
• Την αρχή "όποιος ρυπαίνει πληρώνει": αυτοί οι οποίοι δημιουργούν ρύπανση πρέπει να καλύπτουν το κόστος διευθέτησης της ίδιας. Κατά συνέπεια, οι επικίνδυνες ουσίες πρέπει να εντοπίζονται κι οι παραγωγοί να είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή, επεξεργασία κι ανακύκλωση των κατάλοιπών τους.
• Την αρχή της προφύλαξης: εκεί όπου υπάρχει κάποιος πιθανός κίνδυνος, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την πρόληψή του.
• Την αρχή της εγγύτητας: διευθέτηση των σκουπιδιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα [9]
Ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων αλλάζει τώρα και στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του νέου νομικού πλαισίου που υιοθετήθηκε. Βασικά στοιχεία αυτού του πλαισίου είναι κυρίως:
- ο νόμος 2939 / 6-8-2001 «Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων» καθώς και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, που ενσωματώνουν μεταξύ άλλων στο εθνικό δίκαιο τις Οδηγίες 62/94 «για τη συσκευασία και τα απόβλητα συσκευασίας», την Οδηγία 96/2002 για τη «διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων - WEEE» καθώς και την Οδηγία 95/2002 για την «εξάλειψη επικίνδυνων υλικών – ROHS”.
- η Κοινή Υπουργική Απόφαση 29407/ 3508/16-12-02 «μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» που ενσωματώνει μεταξύ άλλων στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 31/99 «για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων».
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί για την εφαρμογή του μια ολοκληρωμένη προσπάθεια στη χώρα μας για την πρόληψη, αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.
Εκτός των στρατηγικών στόχων του νομοθετικού πλαισίου ]και των σχετικών Π.Δ , οι Eιδικότερη στόχοι[9] για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) είναι :
• Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων από τη διαχείριση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με τη μείωση του συνολικού όγκου τους και των επικίνδυνων συστατικών τους και περαιτέρω αξιοποίηση με βάση:
• την αρχή της κατά προτεραιότητα επαναχρησιμοποίησης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ και εν συνεχεία,
• την ανάκτηση ενέργειας χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ώστε να μειώνεται η τελική διάθεση των αποβλήτων αυτών.
• Μείωση και εξάλειψη των επικίνδυνων ουσιών που περιέχονται σε Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά το στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής τους (μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο, πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) ή πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρα (PBDE)).
• Ενθάρρυνση νέου σχεδιασμού συσκευών, ώστε να διευκολύνεται η επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους.
• Ανάκτηση τουλάχιστον 4 κιλών ΑΗΗΣ κατά άτομο το χρόνο. Η αξιοποίηση – επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους πρέπει να γίνεται μέσα από πιστοποιημένες κι αδειοδοτημένες διαδικασίες.

Ως ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα θεωρείται η ανακύκλωση και στο πλαίσιο αυτό τον Ιανουάριο του 2003 ψηφίστηκε ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει τις χώρες της κοινότητας να ανακυκλώνουν 4 κιλά ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών απορριμμάτων κατά άτομο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2006. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου της Greenpeace[12]. στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης, «το στοίχημα για την Ελλάδα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αφού έχουμε καταφέρει να ανακυκλώνουμε μόλις 0,01 κιλά κατ' άτομο».

 
2009-2010
BEKOS NIKOLAOS-ΜΠΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ